20 maart 2007

Tropenrooster



Wat ons betreft mag het tropenrooster worden ingevoerd. De temperaturen lopen momenteel op tot 35 graden in huis. Pff, zweten dus. Zo zelfs dat Anco voor zijn doen wel erg vroeg (rond half 6) uit de veren is.

Zaterdag zeiden we tegen onze Malinese internetcafé werker: Funteni bè bi! Letterlijk vertaald is dit: het is vandaag heet. Ja, antwoordde hij droog, dòònin....'Een beetje' komt in het Nederlands het dichtst in de buurt. Oftewel: hij vond een en ander nog wel aangenaam.

Toch horen we meer zuchten en puffen rondom ons heen. Ook de Malinezen hebben het warm deze dagen. Ik dacht altijd dat wij blanken hier veel meer last van hadden, maar dat is niet zo. We zaten een keer in de bus voor een lange reis en dan zag je het zweet letterlijk langs hun gezichten lopen. Hey, gelukkig dacht ik toen, wij zijn niet de enige.

En dan te bedenken dat de heetste tijd (april, mei) nog moet komen ;-) Dat belooft niet veel goeds als het gaat om oplopende temperaturen en puf om te werken. Om die reden koelen we het huis in deze maanden wat meer af....Of zoeken we plekken om te werken waar het minder warm is.

Deze (maart) maand zijn we vrij veel in Bamako in vergelijking met andere maanden. En dat is ook wel lekker. Al komen de reiskriebels dan ook wel weer naar boven. Voor deze maand staat er wellicht nog een korte videoreis gepland.

Anco gaat dan in ons hoofdkantoor van de kerk (in San) een paar extra, nieuwe computers neerzetten. Een en ander is nodig toe aan vervanging. De kerkpresident heeft ons, voordat we op verlof gingen, om hulp hiervoor gevraagd. Vaak kunnen we (kerk)mensen niet met geld helpen, maar wel met middelen ;-)

Het plan is dan om door te rijden naar Sofaraba, een plaats in het Bozogebied (Noorden van Mali). In dit dorp wonen collega's van ons die al meer dan 20 jaar de Bozos be-evangeliseren. Ze leven dan ook echt onder de Bozos in een simpel huis en passen zich aan aan de leefwijze en het ritme van de Bozos. De Bozos zijn een echt vissersvolk (zie foto), die meerdere maanden - wanneer mogelijk - op het water zijn.

In dit dorp wil Ewien dan de betreffende collega's filmen, zodat een kort introductiefilmpje op de CAMA website Mali kan worden geplaatst. We zijn overigens heel erg benieuwd hoe een en ander in zo'n omgeving wordt ontvangen. We zullen zien!

Het videowerk zal tevens een 'officielere' start maken in de maand april. Er liggen plannen, als de doelen zijn gesteld en goedgekeurd, om naar Koutiala te gaan en daar te starten met filmen. De stafmedewerkers van het Koutiala ziekenhuis hebben aangegeven dat er behoefte is aan (video)onderwijsmateriaal dat in de wachtkamers kan worden getoond. Een dankbare en enigszins makkelijke plek om van start te gaan. En de Malinese man die vanuit de kerk is aangewezen van een “training on the job” te voorzien.

Geen opmerkingen: