05 oktober 2010

En toen waren er nog maar 2...

Het is aardig stil in huis, sinds Joel weer terug naar Mali is. Je raakt gauw gewend aan een huishouden van drie, al is het ook wel weer lekker om "op jezelf" te zijn ... :)

De afgelopen drie weken zijn aardig intensief geweest. We hopen er nog (ongeveer) drie wat rustigere weken tegenover te zetten, voordat we richting Congo vertrekken op 21 oktober. Maar of dat gaat lukken? .....

Voordat Joel vertrok is het EO-team van 'Door de wereld' nog een dag op de boerderij komen filmen. En dat was voor hem - maar zeker ook voor ons - een hoogtepunt van zijn verblijf. We waren wel zenuwachtig (alhoewel bij Anco weet ik dat zo net niet :), maar al gauw zat de sfeer er goed in. Het was een leuke en ook leerzame dag, die we niet gauw zullen vergeten.

Toen we Joel zaterdag naar het vliegveld brachten, grapten we al dat hij beroemd is geworden tijdens zijn korte verblijf in Nederland. Wie had dat gedacht? Hij zeker niet!

Compleet met (o.a.) ruim 60 afgedrukte foto's in een oer-Hollands mapje, klompen, stroopwafels en kaas begon hij de terugtocht naar Mali. Zijn hoofd vol onuitwisbare herinneringen. We zijn heel benieuwd welke weg God met Joel inslaat na de ervaringen die hij in Holland heeft opgedaan.

Zondagochtend belde hij op dat hij veilig in Mali was aangekomen. Later vertelde hij ook dat hij zijn diploma zal krijgen. Een pak van zijn hart, omdat een goed examen in Mali niet altijd een tastbaar diploma oplevert. Dat had hem wel wat zorgen gegeven tijdens zijn verblijf hier. Hij vertelde dat sommige leerlingen een goed gemaakt examen "kopen", waardoor de echte maker zonder examen komt te zitten.

Onze laatste twee weken (en nog wat) in Nederland zullen in het teken staan van de voorbereidingen op Congo. Ons visum is aangevraagd, maar nog niet gehonoreerd. Vandaag zijn we al op "colbertjes-jacht" geweest voor Anco. Congolezen zijn wat formeler van aard dan de Malinezen en het advies was dan ook om een colbertje mee te brengen. Tot enigszins vermaak van Ewien, die in Congo als vrouw juist meer broeken mag gaan dragen ipv de (Malinese) rok.

De jacht op een hip, niet te dik colbertje is dan ook vandaag officieel van start gegaan. We hebben nog geen exemplaar kunnen bemachtigen, maar we kwamen erg dichtbij. De komende weken zal alles zeker op zijn pootjes terecht komen...

Geen opmerkingen: