20 maart 2010

Nog zes te gaan!

Zes weken wel te verstaan...en niet dat we aan het aftellen zijn overigens ;) De tijd vliegt en de dagen worden warmer en warmer. Het is nu gemiddeld 40-45 graden in de zon. We maken elke dag dan ook wel even tijd om een frisse duik te nemen.

De video over zwangere vrouwen "titel: Dank God, ik ben zwanger!" is zo goed als af. Nog een DVD-cover maken en dan kan de DVD de verkoop in. Dit project was van begin tot eind een uitdaging, maar ik heb er (met plezier) veel van geleerd.

De titel is ook bedoeld om de Malinese vrouwen uit de dagen. Te vaak nog wordt een zwangerschap namelijk als "ziekte" gezien. Je moet bedenken dat het gemiddelde aantal kinderen in Mali rond de 7.4 ligt. We willen dan ook met deze film benadrukken dat kinderen een geschenk van God zijn. Dat het een eer is om voor zo'n kostbaar leven te mogen zorgen.

Samen met een vriendin hebben we nagedacht over de toekomst van het videowerk en zij heeft wat dat betreft "wilde plannen"...Tot nu toe heb ik de wat "veilige" onderwerpen gekozen om een video van te maken. Op die manier kon ik het videowerk onder de knie krijgen en dienden we ook een grote vrouwelijke doelgroep, die nog te weinig weten over algehele gezondheid.

Onderwerpen die zij graag verfilmd zou zien zijn bijvoorbeeld: vrouwenbesnijdenis, en de kinderen die door familie worden "apart gezet" (lees: weggegeven) aan de Koranschool. Onderwerpen die diep doorwerken in de Malinese maatschappij. Onderwerpen waar vaak niet openlijk over gesproken wordt.

We zullen zien (en bidden) wat de toekomst wat dat betreft te brengen heeft. Eerst maar eens op verlof naar Nederland, waar we meer de tijd zullen hebben om onze tijd te evalueren en vooruit te blikken op de toekomst.

Ik hoop in die tijd ook meer te leren van een persoonlijke videocoach. Zij wil me graag de kneepjes van het maken van documentaires bij gaan brengen. Ik zie ernaar uit, want die kennis zal in de toekomst goed bruikbaar zijn.

Lekker op de trekker!
Anco is gisteren teruggekomen van een lange reis (zo'n 18 uur) trekker rijden. Hij en enkele Malinezen hebben deze van Bamako naar Koutiala gereden: een waar avontuur! De trekker is inmiddels verkocht aan een groep christenen die meer en meer tuinen willen gaan bewerken.

Helemaal tijdens het hete seizoen (mrt - juni) zullen er meer en meer voedseltekorten zijn. De laatste oogst dateert alweer van oktober en de voedselreserves raken langzamerhand op. Ook op de bijbelschool Bethel hebben we vandaag een zak rijst gebracht, omdat gezinnen niet genoeg te eten hebben.

Des te belangrijker is dan ook het tuinen (groen) project op de bijbelschool waar Anco momenteel druk mee is. Dat zal in de toekomst meer zelfverbouwd voedsel moeten opleveren. Waardoor de leerlingen en gezinnen gezond kunnen eten en met gevulde magen in de klas kunnen zitten, het hele jaar rond.

Geen opmerkingen: