04 november 2008

Bike for Mali

Anco maakt het deze dagen weer veel beter. Hij loopt op, doet zijn werk weer en krijgt meer en meer energie. Daar zijn we beiden erg dankbaar voor!

Zo'n 'ziekteperiode' is toch altijd weer even lastig, maar geeft ook weer ruimte om je blik en gedachten te richten op de belangrijke dingen in het leven (zonder dit al te zwaar te maken). We noemen het dan ook altijd liefkozend een leermoment ;-) Onze vitamine C voor de komende windermaanden in Mali zullen dan ook zijn: meer rust- fun momenten, tijd voor elkaar....

Gisteren kwam een dominee - die gek van racefietsen is - vanuit Bamako in Koutiala aan. Hij had in de zomer Amerika doorkruist om geld in te zamelen voor het vrouwen- en kinderziekenhuis in Koutiala. In totaal heeft hij hiermee zo'n $ 60.000 opgehaald.

Zo'n 10 kilometer buiten kilometer liet de trapas van de fiets het afweten en schoten we - geladen met twee mountainbikes en gereedschap - hem te hulp. Uiteindelijk heeft hij de rit afgereden op de mountainbike .... van Anco! Was het toch goed dat we deze mee naar Mali hadden genomen ;-)

Het was echt geweldig om te zien hoe vele Malinezen aan het begin van de stad op hun fiets stapten om Bruce (de fietsende dominee) te vergezellen. Een professionele fotograaf en ik met videocamera reden enige afstand voor hen in een pick-up. Ook de politie hielp een handje door al toeterend voor Anco te rijden om ruimte te maken voor het peleton (goed gespeld?).

Bij het ziekenhuis werd Bruce warm onthaald en volgde er een Malinese ceremonie. Veel mensen, harde muziek en een heleboel mensen die iets zeggen. Ook kreeg hij onderweg een Malinese naam (= belangrijke Malinese gewoonte).

Veelgehoorde uitspraken van de Malinezen gingen over zijn leeftijd (ouder dan men dacht om zo'n stuk te fietsen ;-). Wijzelf wilden wel eens weten wat er in de dorpen rondom Koutiala werd verteld. Het verhaal is vast mooier geworden naarmate je meerdere kilometers verder gaat.

Grappig vonden we het ook wel dat de Malinezen zich op Anco's fiets stonden te vergapen. Zo van: Wow, met deze fiets helemaal vanuit Amerika komen fietsen ;-)

Geen opmerkingen: