06 januari 2007

Feestelijke heropening CLE

Time flies, ik kan bijna niet geloven dat het alweer de 6e januari 2007 is!! Al heen en weer wiebelend op mijn stoel schrijf ik deze weblog. Ik hoef mijn raam niet open te doen om de blijde, maar vooral luide muziek te horen, komend van de compound naast ons. Het is vandaag een bijzondere dag, voor de Malinese kerk en voor de zending.

Vandaag vond de officiële (her)opening van het literatuurcentrum CLE plaats (Centre de Littérature Evangelique)...Als goede buur, maar vooral als belangstellende, woonden we dan ook deze ceremonie bij. Een ceremonie met een Malinees karakter: veel (maar minder lang dan normaal ;-) sprekers, luide muziek en gezang, het publiek op z'n best gekleed en uiteraard het bekende ceremoniële lintje ;-)

Uiteraard werden er ook grapjes over namen gemaakt (vallen altijd goed in Mali) en was er veel vrolijkheid over en weer. Een ieder was bijzonder tevreden dat het literatuurcentrum haar deuren weer opende. De rode draad door alle toespraken heen is samen te vatten met twee Afrikaanse spreekwoorden / gezegden: “Een gestorven oude man is als een bibliotheek die brandt” en “Het woord vervaagt, maar het schrift blijft”...

Het publiek, bestaande uit afgezanten van allerlei Afrikaanse etnici werd dan ook opgeroepen het centrum mede tot een succes te maken. Door een pen op te pakken en ideeën aan het papier toe te vertrouwen. Op het gebied van de theologie, de geschiedenis van het land, de volkeren, etc. Het centrum is heropent door Avant ministries (de zendingsorganisatie op wiens compound we wonen) in samenwerking met de Malinese kerk.

De ceremonie zou een uur duren, aldus de uitnodigingse-mail die een ieder ontving. Bij het zien van het programma dachten we allen: ja, ja, dat gaat nooit lukken ;-) Laten de Malinezen hier nu zelf een oplossing voor hebben gevonden. De laatste spreker onthulde hun geheim. Ze hadden besloten om alle sprekers 'pal onder de zon' te plaatsen, waardoor ze het wel zouden laten om hun toespraak langer te maken dan noodzakelijk. De grap werd door het publiek goed ontvangen en ik moet zeggen het werkte nog ook!!

Ook wij zijn bijzonder blij met een literatuurcentrum als CLE, op steenworpafstand van onze woning. Voor januari is Ewien bijvoorbeeld gevraagd om een “zendingsblad” op te richten, met informatie over de Malinese zendelingen werkzaam door het hele land. Waar anders zouden we dat makkelijk en (naar men zegt ;-) goedkoop kunnen laten printen dan bij onze buren CLE?

We verblijden ons dan ook met onze (Malinese) broeders en zusters dat Avant ministries het doorzettingsvermogen en de visie had om de deuren van CLE na enkele jaren weer te heropenen! Zoals elke spreker het zei: Gloire à Dieu! (Ofwel: de eer aan God).

Geen opmerkingen: