01 juli 2005

Criminaliteit in Mali

Anco trekt veel op met een Malinese (gestudeerde) vriend. Van hem leren we veel over culturele gewoonten en/of Malinese traditie. Het is opmerkelijk dat bijvoorbeeld een stad als Mali, met haar ruim 2 miljoen inwoners, waarvan 50% jeugd, weinig tot geen criminaliteit kent. Met uitzondering van uiteraard de voetbalwedstrijden...zoals een keer eerder in de weblog genoemd.

Toen we het over dit onderwerp hadden met deze vriend, vertelde hij dan ook dat het cultureel gezien niet geaccepteerd is, stelen. Wanneer iemand wordt 'gesnapt' zal hij er van elke Malinees die hem tegenkomt van langs krijgen. Dat is toch wel anders nu in Nederland, met het oog op het zinloze geweld.

Hij vertelde een verhaal van een dief die betrapt was en achterna werd gezeten door een groep Malinezen. De dief werd zelfs tijdens zijn vlucht geblokkeerd door een 'Sotrama', het in Mali bekende groene stadsbusje. Deze reed de dief klem, waarna de inzittenden uitstapten en de dief te lijf gingen. De dief heeft het dan ook niet meer na kunnen vertellen. Deed me, toen ik het hoorde, denken aan de AH-zaak waar prins Bernard ingreep. Al liep het daar met de dief beter af.

Onze Malinese vriend zegt dan ook dat stelen 'not done' is in Mali, hoe arm je het ook hebt. Je 'legt' niet alleen schande op jezelf, maar ook op je familie, de maatschappij. Je zal als blanke bijvoorbeeld wel meer in de buidel moeten tasten als je iets (groots) koopt, maar bestolen wordt je niet snel. Alhoewel, dit gaat uiteraard niet altijd op.

Enkele maanden geleden alweer heeft Aya twee mannen 'gesnapt' die over de muur bij ons achter klommen. Het is vrij stil bij ons achter, en er wordt momenteel gebouwd, dus het is niet altijd overzichtelijk. 's Nachts kan het niet, want daar is Jeni, onze gezamenlijke hond, te waakzaam voor. En de Malinezen te bang ;-) Maar goed, deze mannen hadden niet veel goeds in de zin en Aya heeft ze, samen met andere Malinezen, weer de muur gewezen.

Maar goed, het recht in eigen handen zoals in de gebeurtenis met de dief en de Sotrama is absoluut ook niet juist. In Mali zie je dan toch dat men zich in bepaalde situaties nauwelijks aan de wettelijke regels / richtlijnen houdt. Des te meer reden voor ons om ons leven in Mali 'zuiver' te leven en daardoor anders te zijn.

Geen opmerkingen: