03 juni 2011
Mixed feelings
24 mei 2011
Jet lach
12 mei 2011
Tollende hoofden
We hebben een nieuwe leus gehoord waar we wel achter kunnen gaan staan:”Normal is overrated”! Ofwel: normaal zijn wordt overgewaardeerd. Iedereen doet z'n uiterste best om ergens bij te horen, om tot de normale groep van deze samenleving te worden gerekend. Maar wat is normaal? En wie bepaalt dat? Uiteindelijk blijft toch elk mens uniek!
Dat Amerika Nederland niet is en andersom staat vast. Maar toch blijf ik me soms over dingen verbazen. Blijkt toch dat onze culturen verder uit elkaar staan dan ik dacht. Zonder daarover een waardeoordeel te willen vellen. Enkele grappige voorvallen...
Misschien hebben jullie wel eens gehoord van de zogenaamde 'refill'. In Amerika koop je één keer een drankje en daarna wordt deze standaard bijgevuld. Na het eten nam Anco een koffie en de serveerster pakte de nog halfvolle mok om deze bij te vullen. Anco grijpt naar de mok alsof z'n leven ervan afhangt. Hij dacht namelijk dat ze 'm al mee wilde nemen :)
Wel eens van een 'koffie drive-in' gehoord? Onze gastvrouw in Omaha gaat zo'n 2 à 3 keer per week haar favoriete koffie bij de drive-in halen. Wel handig, als je nog wat slaperig bent en niet op je best gekleed :)
En wat dacht je van een 'motor start-up' op afstand, voordat je de auto instapt? Op die manier kan ook alvast de airco koud draaien. Toen ik dit voor het eerst zag, wist ik even niet wat ik zag.
Het blijft grappig om de verschillen te observeren. Al begrijp je als buitenstaander soms niet hoe de vork in de steel zit. Tot groot vermaak soms van ons gastgezin! En onszelf overigens, omdat de sfeer in huis erg open is en er veel grappen onderling worden gemaakt.
De afgelopen week was het lekker druk en hebben we veel mensen mogen ontmoeten. Elke avond vallen we moe en voldaan in bed. We hebben veel nieuwe dingen geleerd en ontdekt. Nu nog een schifting maken van wat bruik- en haalbaar is in Mali :)
30 april 2011
Volgend jaar Koningsdag?
21 april 2011
Moet je zien!
En dat was niets teveel gezegd wat mij betreft. Ik heb letterlijk op het puntje van de bank gezeten, zo bijzonder vond ik het. Daarbij keek ik niet alleen naar het passiespel 'an sich', maar ook naar de technische hoogstandjes en de manier waarop het lijdensverhaal modern werd vorm gegeven. Wauw! Het heeft diepe indruk op me gemaakt!
Je kunt het geheel terugkijken op 'Uitzendinggemist.nl'. Een echte aanrader tijdens de Paasdagen. Nog niet geheel overtuigd? Bekijk dan onderstaand fragment waar Judas een bekend liedje van Marco Borsato naar 'zijn hand' zet...
15 april 2011
Maak ik nu reclame? :]
08 april 2011
Ga-laten
31 maart 2011
Movies that matter!
Dit internationale film- en debatfestival presenteert ieder voorjaar zo'n 70 human rights speelfilms en documentaires en dagelijkse talkshows en debatten met internationale gasten. Een bezoek aan dit festival zag ik dan ook vooral als een manier om (nieuwe) inspiratie op te doen.
Drie jaar lang volgt Children of War een groep voormalige kindsoldaten in een rehabilitatiecentrum in het noorden van Oeganda. De kinderen ondergaan een proces van trauma therapie en verwerking. De documentaire, gedeeltelijk gefilmd in het zwart-wit, toont naast het vele verdriet, ook de kracht en de hoop van de kinderen.
Naar schatting 35.000 kinderen zijn tijdens de oorlog in Noord-Oeganda door het Verzetsleger van de Heer (Lord’s Registance Army) ontvoerd uit hun huis, school of dorp. Deze rebellengroep, onder leiding van de door zichzelf benoemde profeet Joseph Kony, leidde de kinderen op tot soldaten of gaf ze weg als seksslavinnen. Dit ging gepaard met misbruiken, religieuze indoctrinatie en het gedwongen meedoen aan bruut geweld.
De filmmaker richtte de camera met name op de kinderen die op wonderbaarlijke wijze uit het leger wisten te ontsnappen. En welke belangrijke rol het Rachele Rehabilitation Center inneemt bij de opvang van de jonge slachtoffers. Een team van coaches helpt de kinderen middels rollenspellen en (groeps)gesprekken bij de verwerking van hun trauma’s en werkt toe naar de uiteindelijke hereniging met hun achtergebleven families.
25 maart 2011
Grensoverschrijdende vriendschap
17 maart 2011
Hoop voor de toekomst!
10 maart 2011
Vroeg uit de veren
De circa 1,5 miljoen Toearegs zijn nomadische Berbers, die leven in een gebied dat is verspreid over Niger, Mali, Algerije, Libië en Burkina Faso. Deze moslims staan er bekend om dat niet de vrouwen maar de mannen een sluier voor hun gezicht dragen. De afgelopen decennia kwamen Toearegrebellen verschillende keren in opstand tegen de autoriteiten van Mali en Niger. [bron: de Gelderlander]
03 maart 2011
Dichtend de dag door
In elke aflevering geeft een 'dichter bij de dag' tegen drie uur een eigen samenvatting van wat er aan tafel is besproken. Vandaag was dit Remon de Jong. Zijn gedicht wil ik jullie niet onthouden, de middag na een hectische verkiezingsdag.
Het kost maar vijf miljoen, dus laten we fundraisen
Een echte neder thriller met een ingewikkeld plot
Waarin de hoofdrol voor blonde rechtshandige wordt
Die enorm heeft te lijden van een verwrongen wereldbeeld
Er worden spellen in gespeeld en zetels in verdeeld
De film is erg lang met enorm veel dialoog
Zonder daarin communicatie, dus een tweeweg monoloog
Het hele korte zinnen, dat zijn de acteurs gewend
Spreek in soundbytes, suggereer een happy end
Na een urenlang voorspel is de climax daar
Een goed punt om te stoppen, maar dan is de film niet klaar
Er volgt een love story met avances rechts en links
Wie gaat met wie, de truukjes zijn vaak slinks
Voor het slotstuk is het nodig dat u thuis fantaseert
Want het einde is nog open van de film Geert
Remon de Jong
En dan te bedenken dat eind mei pas de 'daadwerkelijke uitslag' rond zal zijn. Niet voor niets kwam het spreekwoord 'Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard' vandaag weer meerdere keren voorbij. Tussen vandaag en eind mei zit nog heel wat tijd, dat aldus de commentatoren vooral gebruikt zal worden om te lobby-en achter de schermen ...
Hmm, in dat licht weet Remon de Jong de verkiezingsuitslag goed onder woorden te brengen. Het einde is nog open, de uitslag nog niet in zicht!
Een ieder alvast een heel goed weekend toegewenst! Wij zullen morgen vrienden bezoeken in Zeeland. Even lekker uitwaaien en de boel de boel laten.
22 februari 2011
Vrijheid als hoogste goed
- Gods droom is dat wij Zijn liefde ontvangen - beantwoorden EN doorgeven. Leef tot zegen van anderen, elke dag, elk uur, in elke situatie van mijn leven!
- God geeft niet alleen visie, maar ook PROvisie. Hij zal in alle (benodigde) dingen rijkelijk voorzien. [Ef. 2:10]
- Met God optrekken (wandelen) = Gods stem verstaan. De wenselijke, wekelijkse briefjes uit de hemel zullen je relatie met God hoogstwaarschijnlijk niet ten goede komen.
- Laat jouw onzekerheden los om te kunnen vertrouwen op Zijn zekerheden! De eerder genoemde 'briefjes' zijn bonus, het is de relatie waar het Hem om gaat.
- Een TomTom begint ook pas te spreken wanneer jij gaat rijden!
- God wil Zijn kracht in zwakheid volbrengen ... [beeld van het Lam]
- Jezus doet een uitnodiging (Waarom kom je niet een beetje dichterbij?), geen veroordeling. Praat voortdurend met Hem; geef Hem elke dag een moment van onverdeelde aandacht; lees in Gods woord; wandel in dankbaarheid; wandel in vergevingsgezindheid; heb ontzag voor God en geef nooit op!
- Probeer niet op een ander te lijken, dat doet God verdriet. Je bent mooi zoals Hij je geschapen heeft.
- Veel mensen halen hun identiteit uit: Je bent wat je doet; Je bent wat je hebt; Je bent wat anderen van je zeggen... ipv uit Jezus.
- Je hoeft niet groot te zijn of vele titels te hebben om autoriteit te hebben in Jezus. Een grote liefde voor God is genoeg!
- De volmaakte liefde (Gods) drijft vrees uit; deze is sterker dan de haat en overwint de duisternis [VRIJHEID]