Deze week kregen we te horen dat Anco's beste Malinese vriend niet meer in Mali wil werken. Oorzaak: corruptie die hem eerlijk werken onmogelijk maakt. Hij vertelde ons dat Mali hem nodig heeft, maar niet de Malinezen. Hierbij lettend op het nuance-verschil.
Deze aankondiging viel enigszins rauw op ons dak. Des te meer omdat we hem nog als ' hoop voor de toekomst van Mali' zagen. Als hij de druk (van corruptie en andere invloeden) al niet 'aankan', wie dan wel? Tegelijkertijd begrijpen we zijn beslissing en zien we zelf ook dat de corruptie meer en meer toeneemt en daarmee ook de onvrede.
De rijken worden rijker en de armen armer. Teveel ontwikkelingsgeld blijft aan de strijkstok hangen en er is vrijwel niemand die hier actief iets tegen doet. Met als gevolg: toenemende en wijd verspreidere corruptie door heel Mali. En slechts individuen die hiermee hun zakken spekken.
Op sommige dagen worden we daar wel eens moedeloos van en lijkt onze hoop voor Mali in de grond te zakken. Toch willen we ons daar niet in vastbijten en moedigen we elkaar aan de kleine, goede dingen in het leven van vrienden om ons heen te zien. Ook de jeugd in onze kerk maakt zich sterk voor een beter Mali. Onder het motto: verander Mali, begin bij jezelf.
Daarnaast moet je ook blijven beseffen dat deze praktijken zich ook in Nederland / Europa voordoen, zei het in een andere, soms meer verborgen vorm.
Al met al zullen we – als Anco's vriend elders een baan vindt – hem wel enorm gaan missen. Hij is een handige schakel in het regelen van allerlei (culturele) zaken en dient daarbij ook als een eerlijk en transparant klankbord voor ons. Hij is een van de weinige Malinezen die letterlijk alles durft te zeggen. Hij zou een goede Nederlander zijn ;-)
Hoe een en ander af gaat lopen is nog niet bekend. We hebben goede hoop dat hij alsnog een andere baan in Mali vindt, omdat het land mensen zoals hij hard nodig heeft. Ook in Bamako zien we het tij keren. Steeds meer mensen komen naar de (hoofd)stad en vinden daar niet wat ze zoeken: werk, rijkdom, een doel om te leven. Zodra er maar voldoende mensen ontevreden zijn / raken over de situatie, politiek van het land, kan verandering worden ingezet.
Zelf geloven we dat de groei van het aantal christenen het land ten goede komt. Dat zien we in buurland Burkina Faso, waar 10% christen is. Om die reden blijven we dan ook getuigen over het hoe en waarom we in Mali zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten