Met de komende verkiezingen in NL op het oog, spoorde een vriendin me aan iets over het verkiezingsstelsel in Mali te schrijven. Voordat ik de verkiezingsstrijd laat 'losbarsten' eerst een korte update over Anco en zijn schimmelinfectie ;-)
De afgelopen week wisselde het per dag of Anco zich beter of minder voelde. Hij heeft vrij zware medicijnen gekregen die hem letterlijk 'zwaar op de maag' vallen. Toch zien we een duidelijke verbetering als het gaat om zijn wc-gang en de daaraan gekoppelde maag- en darmklachten. Tot en met vrijdag deze week moet hij het 'minst goed vallende' medicijn innemen en dan gaan we terug naar de kliniek voor (bloed)controle.
In tijden van ziekte merken we toch dat het niet altijd makkelijk is om in een land als Mali meer op elkaar aangewezen te zijn dan bijvoorbeeld in NL... Begrijp me goed, het gaat goed met ons huwelijk!, maar een aanslag op je gezondheid is vaak ook een aanslag op zijn of mijn humeur ;-) Je bent dan als het ware te lange tijd op een te kleine oppervlakte!
Opmerkelijk was het feit, dat ook Malinese dominees 'extra' gebed vroegen als het ging om ziekten en zieken. Ze hadden geconstateerd dat er opvallend veel zieken onder de christenen waren de afgelopen tijd.
Dan de verkiezingen
We nemen overigens niet deel aan de verkiezingen in NL...Teveel gedoe als je in het buitenland woont en daarnaast zijn we er politiek gezien 'uit' als je niet in het land zelf woont.
Maar goed, terug naar Mali. Ook Mali maakt zich op voor de verkiezingen, en wel in mei 2007! Dit komt met name tot uiting in het straatbeeld. Er wordt op allerlei verschillende plaatsen gerenoveerd en verbouwd. De huidige president moet tenslotte wel goed voor de dag komen.
Stukje geschiedenis
Volgens de grondwet van 1974 die in 1979 in werking trad, was Mali een eenpartijstaat. De grondwet is na de val van het Traoré-regime in maart 1991 opgeschort. Hiermee kwam een einde aan het eenpartijsysteem, waarin de president zowel staatshoofd als regeringsleider was. De derde republiek begon in 1992 met een nieuwe grondwet en de eerste democratische verkiezingen. Bestuurlijk is het land ingedeeld in acht regionen en één stadsdistrict (Bamako).
Sinds 1992 is Mali een meerpartijenstaat met elke vijf jaar vrije verkiezingen. Het parlement telt 129 zetels, waarvan 13 voor Maliërs in het buitenland. Bron: worldwidebase.com.
Dan nu een greep uit de praktijk
- De huidige, zittende President ATT kwam in 1991 aan de macht, na een staatsgreep onder zijn leiding!
- In 2002 is hij gekozen tot President., na een interimperiode. Alle grote politieke partijen besloten toen ATT te steunen, om de simpele reden dat zij toegang tot het “decision-making” proces verkozen boven het langs de zijlijn blijven staan.
- ATT formeert een regering waarin maar liefst negen partijen zijn vertegenwoordigd en een groot aantal onafhankelijke deskundigen, getrouwen van de president zelf. Met als gevolg: vrijwel geen oppositie in het Malinese parlement. Een zekere mate van politieke stabiliteit ontstaat, maar ook de ruimte voor inhoudelijke discussies rond maatschappelijke thema's in het parlement is daarmee aanzienlijk verkleind
- In de aanloop naar de verkiezingen van 2002, hebben de politieke partijen onderling toenadering gezocht en wordt het belang van een succesvolle verkiezingsronde algemeen erkend. Voor het eerst in de Malinese geschiedenis komt er geen overweldigende meerderheid voor één van de kandidaten uit de bus. De verkiezingen verlopen over het algemeen vreedzaam en eerlijk, al moet de uitslag in twee kiesdistricten geannuleerd worden. De opkomst (25%) naar de stembus is bedroevend laag en weinig representatief.
- Vraag je Malinezen vandaag de dag naar de verkiezingen, dan weten ze vaak niet wanneer deze precies worden gehouden. Ook is de algemene houding: ATT zal wel weer winnen, want er wordt toch geen (echte) tegenkandidaat geaccepteerd. En ATT zelf? Die voelt zich als een koning op zijn zetel. Zijn residentie schittert (letterlijk) op een heuvel, uitkijkend over Bamako.
- Maar eerlijk is eerlijk: ATT wordt door de meerderheid van de Malinese bevolking gewaardeerd. Hij brengt, aldus de grootste garde, politieke stabiliteit en zet zich in voor het land.
Maar goed, net als in elk andere land blijft óók in Mali politiek natuurlijk gewoon politiek ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten