Anco's wonden zijn bijna geheel genezen en dat geeft op sommige plekken enig schot in de zaak. Schot in de zaak van wat? hoor ik jullie denken. Van bijvoorbeeld het idee om een centre d'informatique in te richten in de jeugdgevangenis. Al ligt dit schot in de zaak natuurlijk niet alleen aan Anco's wonden die genezen ;-) In deze weblog een update van het computerproject.
Vanochtend hadden we bij ons thuis een vergadering om de verdere details te bespreken om van start te kunnen gaan in de gevangenis. We willen, indien mogelijk, in augustus van start gaan. Ook de leraar die we graag in de arm willen nemen, was vandaag op de meeting.
Het ging goed, de neuzen staan in ieder geval dezelfde kant op. Het idee is om als CAMA-groep het project het eerste jaar te financieren, het vervolgens met alle partijen te evalueren en te bekijken of het een goede zaak is om het project te continueren. Het idee ligt er nu om de leraar 3 ochtenden per week in de jeugdgevangenis te laten les geven. Op die manier kunnen er dan 3 groepen per keer worden bereikt. De lessen zullen uit zo'n 45 sessies bestaan, waarbij een oriëntatie op de computer wordt gegeven. Het leren dus van Word, Excel etc. maar dan het liefst met behulp van de Open Source varianten (hangt ook een beetje af van de leraar).
We hebben alle praktische zaken vandaag kunnen doornemen en onze gedachten erover kunnen laten gaan. Volgende week de zaal bekijken en wat er nog nodig is. En dan zouden we theoretisch gezien van start kunnen gaan. Als de leraar akkoord gaat met het door ons genoemde salaris wat we hem kunnen betalen.
Ook zullen we alle zaken ten aanzien van het project in een kort plan vastleggen. Zaken als verantwoordelijkheden, energievoorziening, onderhoud van computers, etc. kunnen beter vooraf goed worden vastgelegd. Ook zullen we naar budgetten op zoek moeten gaan om dit project voor een jaar te kunnen 'trekken'.
Per deelnemende groep (gevangenis, technici/onderhoud, kerken) is een 'contactpersoon/verantwoordelijke' aangesteld, die dan zo'n één keer per maand bij elkaar zullen gaan komen om de voortgang van het project te bespreken. En het houden van tussentijds toezicht erop.
We zien ernaar uit om onze computers voor dit doel uit te lenen. Al blijven we duidelijk communiceren dat wij, als blanken, de kar niet willen trekken. Het zijn uiteindelijk de Malinezen die verantwoordelijk zullen zijn. Wij bieden alleen onze technische kennis en vaardigheden aan, voor zover nodig in het beginstadium. Het is bijvoorbeeld ook de bedoeling dat de computerstudenten die aan huis komen de installatie en het onderhoud van de computers doen. Alleen als het echt niet gaat of goed fout gaat, mag Anco om de hoek komen kijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten