Familieperikelen? Weer zo'n 'bijzondere' naam voor een weblog? Nou, dat kan uitgelegd worden. We komen er meer en meer achter dat binnen families, waar zowel moslims en christenen toe behoren, onderlinge fricties ontstaan. En dan met name voor de moslims ten aanzien van de christenen. Een voorbeeld uit het dagelijks leven ontvouwde zich voor onze ogen het afgelopen weekend.
Aya stond met familie, gevlucht uit Ivoorkust, opeens op onze compound. Ze wilden naar Guinee, naar het vluchtelingenkamp waar wij ook zijn geweest, om hun vader te zoeken. Rechtstreeks hiernaar toe ging echter niet, vanwege veiligheidsoverwegingen. Om die reden kwamen ze door Mali, en tevens om Aya, de geldverdienende tante te bezoeken.
In het begin was het voor hen niet duidelijk dat ze écht christen was (geworden), tot de zondag aanbrak en ze haar zondagskleren aandeed, haar bijbel pakte en naar de kerk ging. Toen was 'de liefde over'. Voor hen was het duidelijk: een christen kon geen deel uitmaken van hun moslimfamilie, dat was de keuze! Aya liet wat geld achter voor een ontbijt en zei dat ze naar een ander familielid (moslim!) konden gaan om zich te vermaken. Dat is wat ze deden, en ze kwamen niet meer terug.
Aya vertelde ons echter dat ze uiteindelijk toch wel bij haar terugkomen, omdat ze geld nodig hebben voor de reis naar Guinee. En bij haar maken ze de grootste kans! Zij werkt tenslotte bij blanken en verdient regelmatig geld. Dat is in onze ogen echt 'bijzonder' (kan niet op een ander woord komen)..Binnen de Malinese traditie kan ieder familielid met geldproblemen bij de werkende geld komen 'eisen', en je kunt je daar niet makkelijk (of helemaal niet) vanaf maken.
Op deze wijze kun je dus in de problemen komen als gezin, omdat je familieleden het je moeilijk maken door geld en alles van je te vragen. We hebben onze werkers echt uitgelegd dat het gezin gewoon voor gaat. Het zal toch gek zijn als je een baan hebt, regelmatig geld verdiend, en dan niet voor je eigen gezin kan zorgen.
Ook in het geval van Aya laten ze haar links liggen vanwege haar geloof, tenzij ze haar nodig hebben voor geldzaken. Dat vonden we toch wel een triest gebeuren. Hun verhaal dat ze ons vertelden, over hun leven in Ivoorkust tijdens de oorlog en ook nu, is triest. Ze hebben veel moeten meemaken, maar toch...Dat rechtvaardigt in onze ogen niet de manier waarop ze Aya, hun familie, nu behandelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten