13 mei 2007

Ode aan de moeder

Moederdag....Het begrip moeder krijgt in Afrikaanse context een ander licht. Overal om ons heen zien we moeders. Traditionele moeders, jonge moeders, oude moeders, hardwerkende moeders met een baby op hun rug...en ga zo maar door. Eén ding is zeker: het is hier een stuk normaler dan in Europa om moeder te zijn. Vrouwen krijgen dan ook, aldus de statistieken, gemiddeld 7,4 kind / moeder.

Een vrouw zonder kinderen is vreemd. En dan gaat het vaak niet eens alleen om een ‘getrouwde’ vrouw. Helaas zou ik soms zeggen, want er zijn heel wat piepjonge moeders die zonder man achterblijven, met een (ongewenst) kind. De school niet afgemaakt, te vroeg voor haar leeftijd volwassen / moeder geworden.

Het leven van vrouwen in Mali is niet makkelijk. We grappen wel eens onder elkaar: waar de vrouw (met kind) de hele dag werkt, zit de man langs de weg thee te drinken. Maar echt grappig is dit natuurlijk niet. Het zijn de vrouwen over het algemeen waarop de economie draait. Zou dit wegvallen dan ziet het er (nog) slecht(er) uit voor een land als Mali.

De kinderen vormen het middelpunt van de samenleving en dat is mooi om te zien. Ze zijn als het ware ‘algemeen goed’ en het is dan ook de sociale cirkel die de opvoeding voor hen op zich neemt. Ook de mannen smelten vaak weg bij het zien van een kind. Er gaat geen dag voorbij of ik zie een lach verschijnen op iemands gezicht, bij het zien of aanraken van een kind. Kinderen zijn ontwapend, ze zijn geliefd!

Om die simpele reden geeft het moederschap dan ook status. Het maakt je tot iemand in deze relationele maatschappij. Uiteraard heeft dit mooie, toch wel bijbelse beeld, ook een keerzijde. Voor een modaal gezin (vanwege de grote schare kinderen) in Mali is het niet makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Een kind gaat niet per definitie naar school. Waardoor de kans op het vinden van een goede baan afneemt, tegelijk met een goede kostwinner voor de familie (cirkel is rond).

De herkozen president van Mali heeft belooft 50.000 banen te creëren voor de jeugd. Een mooi / goed streven, maar moeilijk te realiseren in de praktijk. De onrust neemt toe in een land waar meer dan 50% 20 jaar of jonger is. En waar de populatie in het algemeen groeit als kool.

Toch leren we hier in Mali veel als het gaat om zaken die we in het Westen dreigen te verliezen: familieband, sociale netwerk, algemene zorg voor kinderen = toekomst, de groep voor het individu...

Wij dreigen dan ook vaak vanuit het Westen alleen de donkere kanten van Afrika te zien (armoede, werkeloosheid, honger, etc), waardoor we de zonnige kanten uit het oog verliezen.

Het is dan ook een voorrecht om hier te mogen zijn en zoveel meer lessen van de Afrikanen te mogen leren, dan (wat we wellicht in het begin vooral dachten) andersom. Wij mogen hen verschillende stukken onderwijs aanbieden (groot goed in het Westen, vergankelijk), waar zij ons lessen leren van alledag (onvergankelijk)...Vandaar deze ode aan de moeders van Afrika.

Vanuit Afrika een warme Moederdag toegewenst! ;-)

Geen opmerkingen: