Van tijd tot tijd blijven we ons verbazen in Mali / Bamako. Dit weekend vond de ‘grande première’ van een grootste opera plaats in Bamako, genaamd de “Opéra du Sahel”…Ook wij kregen de mogelijkheid om de opera bij te wonen. Het was een geslaagde, maar vooral culturele avond.
Het hart van de opera is een klassiek, Afrikaans verhaal. De opera vertelt het verhaal van de vrouw Bintou Were, die samen met een groep mannen door de Sahel richting Europa trekt. Allen moeten fysieke ontberingen doorstaan, en meerdere mannen claimen de vader te zijn van het kind dat de vrouw in haar buik draagt. Hoe dichter de groep de grens met Europa nadert, hoe meer de vraag zich aandient waar het kind zal opgroeien: in Afrika of in Europa.
Ook wij worden met regelmaat geconfronteerd met Malinezen die denken dat in Europa / Nederland het geld en de banen voor het oprapen liggen. In hun redenering keren tenslotte de Malinezen die daadwerkelijk naar Frankrijk en elders vertrekken niet meer terug. Conclusie: het moet er wel beter zijn! Nou, wij hebben tijdens onze taalstudie andere dingen gezien. Flats met honderden Afrikanen / Malinezen bij elkaar, waarvan een klein deel inkomen binnenbracht om de hele groep te voeden. Niets beter, eerder ongelukkiger. Maar ja, de schaamte om terug te keren met lege handen houdt velen tegen.
Het verhaal van de opera was dan ook op feiten gebaseerd. Gestoken in een heel eigen, Afrikaans jasje. Een genot om naar te kijken en te luisteren vond ik zelf. Al was een en ander niet altijd goed te volgen, omdat er maar liefst vier talen werden gesproken / gezongen. Helaas was geen van deze Frans ;-) Wel Bambara…maar of ik daarvan alles mee heb gekregen, durf ik niet te beweren.
Het decor, geluid en alles was mooi opgezet. Zo aan het randje van de Niger. De tweede brug die leidt naar de stad was voor deze gelegenheid zelfs afgezet. De eerste avond was een deel van het Koninklijk Huis op bezoek. Dit omdat wijlen Prins Claus, die een deel van zijn jeugd in Tanzania doorbracht en in Afrika werkte, grote belangstelling had voor de Afrikaanse cultuur en voor opera. De Sahel vormde zijn inziens de basis voor veel talent met name op het gebied van dans, muziek, theater, vormgeving en mode. Prins Claus zag een opera voor zich waarin Afrikaanse musici en acteurs excelleren.
En dat is gelukt…Ook Nederland wordt van de zomer met deze opera vereerd, tijdens het Holland Festival op 7, 8 en 9 juni 2007. Kijk ook eens op www.sahelopera.com.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten