Gisteren sprak ik met een vriendin over de situatie van ons buurland Guinée en hoe ‘onwerkelijk’ bepaalde bedreigende situaties in een land op je over kunnen komen. Het is dan vaak toch een ‘ver-van-je-bed-show’, iets wat in films voorkomt, maar waar je je in werkelijkheid niet veel bij kunt voorstellen.
Ook voor ons hier in Mali is de situatie in Guinée onwerkelijk. Onze taalvrienden, die ons met de Kerst bezochten, en collega zendingswerkers wonen er en daardoor komt het dichterbij. Maar toch…Maar wat vindt er momenteel plaats in Guinée? ...Een korte, maar vooral niet volledige, uitleg:
De president van Guinée is oud (vaak ziek) en met name geïnteresseerd in zijn eigenbelang. De afgelopen drie jaar lijkt de economie van Guinée in een vrije val beland te zijn. Rijst is nog nauwelijks betaalbaar, laat staan groenten en vlees. De werkeloosheid is torenhoog en als iemand al werk heeft is het nog maar de vraag of hij / zij uitbetaald krijgt. Stroom / energie is er vaker niet dan wel. En zo is er nog veel meer wanbeleid op te sommen.
Eén specifieke actie van de president begin 2007 deed de deur voor de vakbonden dicht. De president liet persoonlijk een corrupte vriend en zakenman vrij uit de gevangenis, met als verklaring: de staat – dat ben ik, en de rechtspraak – dat ben ik. De betreffende man zat vast op verdenking van oplichting van de Centrale bank. Verstrengelde financiële belangen zijn dan ook niet uitgesloten.
Guinée is nu al meer dan drie weken in ‘nationale staking’. De bevolking heeft massaal het werk neergelegd. Met als eisen: de aanstelling van een nieuwe Eerste Minister met beperkte macht en een prijsverlaging door de overheid van brandstof en eerste levensbehoeften.
Maar ondertussen lijdt de bevolking en daarmee onze vrienden en hun twee kinderen. De markten zijn deze week weer gedeeltelijk open, al zijn bepaalde producten sinds de staking simpelweg niet meer te koop. Samenscholing op de straten wordt niet getolereerd. Het is dan ook het beste om zoveel mogelijk binnenshuis te blijven. Het is nu des te meer een harde strijd om in leven te blijven.
Toch gebeuren er ook positieve dingen, aldus in een e-mail van onze vrienden. Zo verzamelden christenen zich in een grote kerk in het midden van de stad (Kissidougou) om in de lokale taal het lied ‘On Christ the Solid Rock I Stand’ te zingen. Een krachtig en emotioneel moment, aldus onze vrienden.
Een makkelijke oplossing zal er niet zijn voor Guinée. Toch hopen en bidden we dat de vrede in het land bewaard mag blijven. En dat, welke oplossing zich ook voordoet, dit met name ten goede zal komen van de gehele bevolking in Guinée.
Een mail van onze vrienden vandaag meldt verdere positieve dingen. De president heeft gezegd de eerste eis van de vakbonden in te willen willigen. Om deze reden is er dan ook een commissie ingesteld (erg Afrikaans) om te onderzoeken welke macht de nieuw te kiezen Eerste Minister zou moeten verkrijgen. De eerste stap, aldus onze vrienden, naar een goede en vreedzame oplossing, lijkt hiermee te zijn gezet.
Een weblog dit keer van heel andere aard. Dit onderwerp staat ons, zoals jullie begrijpen, na aan het hart.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten