Vanochtend nam ik plaats in de les communicatie op de bijbelschool Bethel. Om Jorien - ze leert Frans - te vergezellen, maar ook puur uit nieuwsgierigheid. Wat zou een Afrikaanse les communicatie precies inhouden? En hoe anders zou het onderwerp evt. benaderd worden?
Ik werd niet teleurgesteld, het niveau was hoog, de lesstof interessant, de studenten klaar voor discussie. Het begin van de les was cultureel gekleurd, we zongen een lied meerdere keren. Om vervolgens een uur te praten over communicatie in bijbelse termen.
God werd hier geschetst als de bron van communicatie. Als Malinese kerken is communicatie super belangrijk, omdat we een boodschap door te geven hebben die 'afwijkt' van de algemene normen en waarden in Mali. Inhoud en wijze van overdracht zijn dan ook van wezenlijk belang, wil de boodschap bij de ontvanger goed terecht komen. Zonder begrip, geen resultaat en/of verandering.
De lesstof werd heel praktisch gehouden, met voorbeelden van alledag. Het leuke hieraan vond ik dat deze voorbeelden hier in Mali van alledag zijn, maar niet in NL. Op die wijze pak ik toch altijd weer iets mee van de cultuur.
Ook de Amerikaanse president Obama bleef deze les niet onbesproken. Inclusief de rol die zijn vrouw speelde en speelt in Obama's presentatie. Ook de media bleven hierbij niet onbesproken. Presentatie lijkt in Amerika - helemaal rondom de verkiezingen - alles te zijn...Maar hoe zit het met de inhoud?
De leraar stak zijn mening niet onder stoelen of banken als het ging om de Afrikaanse manier van campagne voeren. Deze is toch vaak uit de tijd, aldus hem. We zouden meer moeten durven, nadenken over de wijze waarop we iets doen. De nieuwe media dringen ook door in Mali (lees: Afrika) en daar moeten ook Malinezen in mee durven gaan.
Enigszins verbaasd was ik toen ook de verschillen in opvoeden tussen Afrika en 'het Westen' ter sprake kwamen. Afrika / Mali kwam er niet al te goed vanaf. Hier worden kinderen vanaf 6 maanden vaak als kleine volwassenen behandeld. Ze moeten gewoon meedoen en 'alles' begrijpen. Hij wees erop dat dat simpelweg niet reëel is. We moeten kinderen op eigen wijze onderwijzen, op hun niveau.
Dat was toch wel een heel directe manier van communiceren, die ik hier niet altijd gewend ben ;-)
Foto boven: Afrikanen op weg naar het Witte Huis, hun broeder Obama ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten