02 april 2010

Omgekeerde cultuurschok

Dat je niet voorgoed naar je thuisland terug hoeft te keren voor een (omgekeerde) cultuurschok blijkt maar weer. Kwam dit boek - Malinese mangopit - tegen op internet en besloot een exemplaar aan te schaffen. We kunnen alle hulp gebruiken om te trachten de kloof tussen Mali en Nederland te dichten ;)

[Over het boek]
‘Een hartverwarmend verslag van een ontmoeting tussen mensen uit verschillende culturen. Zij dachten elkaar te kennen, maar ontdekten allebei telkens iets nieuws’
Jan Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking


Dat het vaak maar weer lastig is om het Mali-leven goed onder woorden te brengen, merken we iedere keer als we (terug) in Nederland zijn. Wat voor ons "gewoon" geworden is in de loop der jaren, kan soms schokkend zijn voor de ontvangende partij.

We hebben ook gemerkt dat het leven in een arm land je soms wat merkwaardige humor kan aanleren. Zie het toch altijd weer als een soort overlevingsmechanisme. Je zou niet kunnen "(over)leven" als je hersenen alle trieste voorvallen tot in de puntjes zouden uitwerken.

[Nog 5 te gaan]
We zijn langzamerhand toch wel stiekem aan het aftellen. Wat wil je, wanneer de gemiddelde dagtemperatuur rond de 45 graden (in de schaduw) ligt. Voordat we voet op Nederlandse bodem zetten, piepen we er nog een weekje tussen uit. Even acclimatiseren, even tot rust komen. Waar de reis naar toe zal gaan vertellen we achteraf OK?

Maar voordat het zover is...ronden we nog de laatste zaken af hier in Mali. De nieuwe gezondheidsvideo is goed ontvangen, er is een record aantal gezondheidsvideo's verkocht. Dat ziet Ewien toch wel als een knipoog van boven. De opbrengst wordt elke keer weer gebruikt om een nieuwe productie te kunnen maken.

In het kader van de toekomst hebben we ook een theatergroep bezocht, waar we meer mee hopen samen te werken. Er lag nog wat puin, wat eerst opgeruimd diende te worden. Het was geweldig om te zien wat een goed gesprek van hart tot hart voor de samenwerking kan betekenen!!

[Komende weken]
Anco heeft nog heel wat technische klussen te klaren. Nu men merkt dat we voor langere tijd Mali verlaten, heeft bijna iedereen wel een vraag. Moeten toch prioriteiten gaan stellen in deze laatste weken. Niet alles kan aangepakt worden in de korte tijd die rest.

Dit weekend vieren we Pasen met het team. Eén van de dochters van teamleden wordt gedoopt, een bijzondere gebeurtenis. Ook vindt er een grootschalige evangelisatiecampagne plaats in het stadium van Koutiala. We zijn benieuwd wat het Hogere Doel hiervan zal zijn.

Volgend weekend vindt onze jaarlijkse gebedsconferentie plaats. Dit keer letterlijk bij ons naast de deur, op het terrein waar we wonen. Goed getimed, al moeten we altijd wel even de knop omzetten om ons hoofd hiervoor vrij te maken.


[Begrijpen we het? Wilkin van de Kamp, Geboren om vrij te zijn]
Begrijpen we waarom het zo belangrijk is dat God David liet profeteren dat de benen van Jezus niet verbrijzeld zouden worden? ‘Hij behoedt al zijn beenderen,niet één daarvan wordt gebroken.’ (Psalm 34:21)

Het initiatief van Jezus’ sterven en zijn opstanding lag bij God en niet bij mensen! Noch de Joden, noch de Romeinen hebben het leven van Jezus genomen. Het was God die Jezus de macht had gegeven om voor ons te sterven én om voor ons weer uit de dood op te staan. Jezus is niet door een moordaanslag om het leven gebracht. Het sterven én de opstanding van Jezus was geen mensenwerk, maar Gods werk! Een ieder die dit gelooft zal de opstandingskracht - die Jezus deed opstaan uit de dood - in zijn eigen leven ontvangen en het wonder van het kruis ervaren.

Ook voor u, voor jou! Hier in Mali, in Nederland of waar dan ook! Voor jullie allen een heel goed Paasfeest toegewenst. Tot heel binnenkort in Nederland!

p.s. Voor hen die interesse hebben in het boek "Malinese mangopit"

Geen opmerkingen: