Niet letterlijk bedoeld in dit geval, maar het leek me een goede titel om in ieder geval de aandacht te trekken ;-) De weblog van vandaag gaat over bepaalde Afrikaanse denkwijzen, die zo nu en dan (tot vaak) haaks staan op die van ons. Eerder hebben we onze naaier al genoemd, die er voor ons een nogal onlogische denkwijze op nahield.
Maar goed, kippen dus. Zoals jullie weten hebben we er 3: 2 hennen en 1 haan. Soms, de laatste tijd zelfs vaker, loop je met een slaperig hoofd de buitenlucht in en sta je opeens oog in oog met....jawel een kip. Om precies te zijn altijd dezelfde kip. Misschien zelfs een avontuurlijke kip?? Je moet dan eerst de kip vangen en weer terug zetten voor je verder kan met de orde (welke orde ;-) van de dag. Maar dat terzijde.
Nu hebben we deze kippen al een aantal maanden en zijn ze, aldus kenners, 'legklaar' (of hoe noem je dat?). Afrikaanse kenners, zoals Aya, horen het aan de manier waarop ze kakelen. Andere, Nederlandse kenners, kijken gewoon naar hun leeftijd en groei. Maar goed, beide partijen zijn het hierin eens, dat het leggen van eieren kan beginnen.
Elke morgen kijken we dus vol verwachting of er een ei (liefst meer) ligt, maar tot op heden is dat nog niet het geval. De haan groeit en groeit, en is niet voor niets haantje de voorste. De kippen groeien ook, maar in iets mindere mate. Afrikanen zeggen dan ook op het nog niet leggen, zet de kip een mes op zijn keel. Niet al te letterlijk natuurlijk, maar een mes komt er wel bij te pas. Men laat de kip dan een mes zien en 'dreigt' deze de keel door te snijden als zij niet snel met eieren komt. En dit is een serieuze gelegenheid, even voor alle duidelijkheid.
Nederlandse, nuchtere kenners constateren dat de kippen 'ook' nog geen eieren leggen, omdat er geen goede broedplaats is gemaakt. Een aarde pot (niet ideaal) wordt vervolgens met een soort hooi bedekt en 'men' besluit er een gekocht ei in te leggen om hen wellicht op een idee te brengen. Is weer eens wat anders dan een mes op je keel ;-)
Laat nu de verwarring groot zijn als Aya het water 's ochtends verschoond van de kippen en een ei ziet. Vol vreugde wordt haar mes-theorie bevestigd, terwijl wij proberen uit te leggen waar dit specifieke ei vandaan komt. Nee hoor, het mes heeft geholpen!
Al met al houdt het eieren leggen ons bezig en houden we er, ieder vanuit zijn eigen opvoeding en culturele achtergrond, andere ideeën op na. Dus kippenkenners: als je een goed idee hebt, deel het dan. Dan kunnen we deze eens naast elkaar leggen...
1 opmerking:
Eigenlijk zouden jullie krachtvoer moeten hebben dat werkt het beste, maar ja ik ben bang dat dat bij jullie niet te krijgen is.
In ieder geval zorgen dat er altijd water is!
Een reactie posten